Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Wordt Rotterdam een nieuwe Gay Destination?

Doing business without advertising is like winking at a girl in the dark: you know what you are doing, but nobody else does. Het probleem van Rotterdam als leuke stapstad voor homo’s en lesbo’s in een notendop.

Is het in het algemeen al zo dat rotterdammers zelf de weg wel weten te vinden, voor gays geldt dat nog sterker. Er zijn leuke bars, cafés, party’s, feesten etc. maar het aanbod is lastig te vinden. Een aantal voortrekkers uit de Rotterdamse gaycommunity heeft zich dat aangetrokken. In februari 2014 organiseerden zij een grote werkconferentie ‘Rotterdam als Gay Destination’, op het stadhuis voor zo’n 100 betrokkenen uit alle hoeken, gaten en lagen van de stad. Resultaat: een 10-puntenplan om Rotterdam als een aantrekkelijke plaats voor homo’s, lesbo’s, biseksuelen en transgenders neer te zetten. De punten gaan o.a. over uitgaan, de situatie op het werk, over het ‘roze’ woonklimaat, sport en onderwijs. En natuurlijk ook op het gebied van citymarketing: hoe verkopen we Gay Rotterdam?

Een van de belangrijkste punten was een website die de pink hotspots en leuke events op het web gebundeld aan de m/v zou brengen. Die website is er nu met www.gayrotterdam.nl.

In september stuurde B&W de initiatiefnemers een positieve brief: “Wij zijn het met u eens dat onze kosmopolitische stad veel te bieden heeft voor de LHBT-groep en dat dit specifieke aanbod meer (inter)nationale aandacht verdient”. Het college ziet graag concrete voorstellen en plannen om de gay-citymarketing, bijvoorbeeld in een jaarlijks plan, op te nemen. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor Rotterdam Partners die de hele stad verkoopt in binnen- en buitenland.

De initiatiefnemers hebben inmiddels een Gay Committee opgericht. Dit zal samen met wisselende ‘projecttrekkers’ concrete voorstellen maken om de andere 9 punten uit te werken.

Het 10-puntenplan van Gay Destination:

  1. Er moet een (inter)nationale website voor en over gay(friendly) Rotterdam komen met het totale aanbod aan activiteiten voor gays.
  2. Grote bedrijven, onderwijsinstellingen, overheden, enz. geven in tekst en beeld van hun communicatieuitingen een plaats aan gays. 
  3. Bestaande gayhoreca en feesten worden opgefrist en versterkt op het gebied van marketing. Samenwerking tussen horeca, toerisme, hotelbranche, enz. is nodig om aantrekkelijker te zijn voor een gay(friendly) publiek.
  4. Rotterdam laat zich in de marketing van de stad nadrukkelijker zien als een stad waar ‘anders zijn’ een positieve waarde heeft en de gay lifestyle een onderdeel is van het wonen, werken en verblijven in de stad.
  5. Er komen ‘zijprogramma’s’ voor gays tijdens de grote evenementen en festivals, zoals het North Sea Jazz, het International Filmfestival en de Wereldhavendagen.
  6. Er komt jaarlijks een Rotterdam Gay Pride: een (muziek)evenement dat op termijn uitgroeit tot een belangrijke icoon voor Rotterdam als Gay Destination.
  7. Directies en besturen van bedrijven, overheden, onderwijsinstellingen, enz. worden zich bewustzijn van de ’roze’ waarde voor hun organisatie, als zij ruimte geven aan gay(friendly) initiatieven, bijvoorbeeld door het opzetten van roze netwerken.
  8. De Van Oldenbarneveldtstraat wordt één van de plekken in Rotterdam die dient als fysiek herkenningspunt voor gays. Aanvulling op de daar al gevestigde gayhoreca is wenselijk, vooral overdag, met winkels voor kleding, lingerie, styling, kunst en design, die een sterke aantrekkingskracht hebben op gays.
  9. Organisaties voor hen die (nog) moeite hebben met hun homoseksualiteit gaan nog beter met elkaar gaan samenwerken en de communicatie over hun activiteiten wordt verbeterd.

    NB: Punt 10 (instelling van een Gay Commissioner als betaald ‘oliemannetje’ in de stad) is omgezet in het onbetaalde Gay Committee die het plan zal realiseren.


Meer weten over Gay Destination? Of heb je een idee voor het Gay Committee?
Mail Claus Verbrugge, 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Rate this item
(5 votes)
Last modified on maandag, 10 januari 2022 18:32
Kees Vrijdag

Kees Vrijdag werkte tussen 1982 en 2012 bij KvK Rotterdam op de gebieden: haven, citypromotie, internationale handel en communicatie.
Hij zit in een aantal besturen: Vlaggenparade, Paul Nijgh-penning, Open Rotterdam en Aan Den Slag! En hij is ambassadeur voor Benefits for Kids. Ook is hij betrokken bij Het Gezelschap, Club 25 en 'Mankracht Rotterdam'. Door verbindingen te leggen in Rotterdam wil hij bijdragen aan de rijkdom van diversiteit in de stad.