MQ: Ik kreeg een paar jaar geleden een mailtje of een Facebookberichtje waarin stond dat ze ermee bezig waren. Toen was het niet doorgegaan. Nu kwam het nog een keer en werd ik gevraagd of ik auditie wilde doen. Ik had twee dagen om een filmpje in te sturen waarbij ik mijn motivatie en wat dingen van mezelf moest laten zien. Dat heb ik gedaan. Daarna was er nog een auditie waarin we ook wat over onszelf moesten vertellen. Vervolgens ging het heel snel. Er is uiteraard wel iets uitstel geweest vanwege corona. Ik heb meteen als een idioot al mijn eigen outfits gemaakt. Dat is ook wel echt mijn ding. Mijn eigen outfits maken is een heel groot onderdeel van mijn drag. Los van op het podium staan. In principe ga ik acht afleveringen mee, dus ik moet acht afleveringen vooruitwerken.
In de eerste aflevering deel je iets persoonlijks wat ook weinig mensen van je weten, Megan. Waarom deel je dat juist nu?
MS: Ja, ik ben slechthorend, dat wil zeggen aan één oor ben ik nu 80% doof en met het andere oor hoor ik nog 60%. Daar heb ik al langer last van en het wordt ook steeds erger. In een drukke ruimte versta ik echt niets, en het kost me soms veel moeite om daarmee te werken. Natuurlijk vind je andere manieren om ermee om te gaan. Door het in het programma en juist nu te vertellen, wil ik laten zien dat je toch nog heel wat kunt bereiken als je doof bent. En ik doe het om begrip te krijgen voor andere mensen die er ook last van hebben.
Megan, je hebt een paar jaar geleden gekozen om in Rotterdam te gaan wonen. Wat vind je nu van de dragscene? In hoeverre is er een dragscene in Rotterdam en is die anders dan in andere plaatsen?
MS: Nou, ik moet zeggen dat er in Rotterdam best een grote dragscene is. Er zijn een paar hele bekende dragqueens die hier wonen. Ik bedoel bijvoorbeeld Ma’MaQueen,GiGi, Zsa Zsa Gadoor en ik. Dat is toch wel echt de Rotterdamse clan. En dan heb je natuurlijk nog de House of Holographic Hoes van Ma’Ma. Die meiden zijn ook echt wel dynamisch, maar meer bekend in de kunstwereld. Daarin is het wel groot. Ik moet zeggen dat het met optreden in Rotterdam zelf eigenlijk nog een beetje tegenvalt. Ik denk dat wij twee best veel kunnen betekenen voor Rotterdam om het te promoten, want Rotterdam heeft net zoveel mogelijkheden als Amsterdam. Alleen is het nog ondergewaardeerd.
MQ: Er is wel een dragscene, maar nog te weinig voor de ‘gewone mensen’ zal ik maar zeggen. Je hebt bijvoorbeeld een Miss Travestie Holland die elk jaar wordt gehouden en je hebt een Hoerenbal. Er zijn dus wel verschillende evenementen.
"Ze willen dan gewoon twee meiden aan de deur hebben. Het is een ander verhaal dan in Amsterdam waar drags een eigen show of plek hebben."
En waar zien mensen ons optreden als dragqueen? We zijn meestal iets voor erbij, bijvoorbeeld op feesten. Als ik een boeking heb in de Maassilo, dan zijn dat vaak niet van die specifieke gay-events, zoals in Amsterdam. Ze willen dan gewoon twee meiden aan de deur hebben. Het is een ander verhaal dan in Amsterdam waar drags een eigen show of plek hebben. Er zijn ook minder toeristen, denk ik.
Hier is het wel zo dat je juist de hetero’s ziet als publiek, maar daarmee is het niet echt geaccepteerd. Voor hen is het gewoon maar een show. In Amsterdam lijkt het meer geaccepteerd te zijn. De homogemeenschap in Rotterdam deed eigenlijk niets nieuws. En nu ontdekken ze eindelijk dat er veel meer is. Er lijkt daarmee wel verandering in Rotterdam te komen en dat kan sneller. Alle tenten in Rotterdam moeten nu - met corona - gewoon een podium in de zaak knallen en een dragqueen brengen. En zijn er overal dinnershows. Dat is perfect voor drag. Je kunt tafelen, er een beetje tussendoor babbelen. En je hebt een optreden. Dat is perfect voor deze tijd van corona natuurlijk. Dit is ook echt de tijd om drag eindelijk goed op de kaart te zetten!
Volg Ma'MaQueen:
Volg Megan Schoonbrood:
Dit interview vond plaats vlak voor de Holland Drag Race Viewing Dinner Party bij CLSNGL Food & Drinks waar de eerste aflevering samen met onze Rotterdamse deelnemers werd bekeken.
Ma’MaQueen en Megan Schoonbrood hosten vanaf vrijdag 3 oktober zelf viewing parties bij VINN.