Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Open zijn over je geaardheid, maar ook open over wie je bent

By Marije Hammel vrijdag 01 feb 2019 5867

Hoe denk je terug aan je coming out? Hoe heb je die ingezet in je leven? Ben je tevreden met je relatie(s)? Vaak vindt ieder uiteindelijk wel zijn weg. Toch komt het niet zelden voor dat je gaandeweg dingen meemaakt waarbij je een steuntje in de rug kan gebruiken. GayRotterdam wilde hier meer over weten en benaderde Bert Smit, een expert op het gebied van systeem- en regressietherapie.

Hoe denk je terug aan je coming out? Hoe heb je die ingezet in je leven? Ben je tevreden met je relatie(s)? Vaak vindt ieder uiteindelijk wel zijn weg. Toch komt het niet zelden voor dat je gaandeweg dingen meemaakt waarbij je een steuntje in de rug kan gebruiken. GayRotterdam wilde hier meer over weten en benaderde Bert Smit, een expert op het gebied van systeem- en regressietherapie.

Therapie heeft vaak een problematische uitstraling. Je gaat naar een therapeut om het over jezelf en je problemen te hebben. Dat lijkt dan best zwaar en emotioneel en levert soms drempelvrees op. Maar therapie kan vooral een heel positieve en mooie ervaring opleveren. Bert: "Als je naar het ziekenhuis gaat, wil je iets aan je lijf laten doen. Als je therapie volgt, dan ga je aan de slag met je 'mind'. Maar het is breder, mijns inziens. Er zijn heel veel mensen die prima functioneren maar toch niet het optimale uit hun leven halen. Dat merk ik ook bij LHBT'ers. Zelfs als je open kunt zijn over je geaardheid, dan blijkt open zijn over wie je bent toch vaak moeilijker."

"Zelfs als je open kunt zijn over je geaardheid, dan blijkt open zijn over wie je bent toch moeilijker."

Een voorbeeld: een coming-out situatie kan voor iemand best moeilijk zijn, waardoor hij of zij de coming-out gaat uitstellen. Dan mist diegene toch een stuk ontwikkeling waarin je kan en mag experimenteren. Maar los daarvan: niet iedereen in de LHBT-community heeft een werk- en leefomgeving waar dit allemaal ‘bon ton’ is. Daarbij heb je soms toch een professional nodig. Met een steuntje in de rug kun je je gemakkelijker en beter ontwikkelen tot wie je echt bent en diegene ook kan laten zien.

Homoseksualiteit en therapeuten

Ongeacht de kennis die een therapeut heeft, kennen ze vaak de leef- en werksituatie van een LHBT'er niet. "Binnen deze groep bestaan vaak nog gevoelens van schuld en schaamte. Het onderwerp is minder beladen dan vroeger, maar tegenover positieve verhalen staan vaak ook negatieve ervaringen. Dit soort kwesties zijn moeilijker te bespreken. Vooral als het gaat over dingen waar je echt niet trots op bent," geeft Bert aan.

Bert vindt het juist belangrijk dat een therapeut verstand heeft van de situatie. "Weinig therapeuten hebben daadwerkelijk ervaring met de doelgroep en er zijn vrijwel geen therapeuten die zich specifiek richten op ons." Dat is ook de reden dat Bert denkt een meerwaarde te hebben als therapeut richting de LHBT-doelgroep. "Ik ben zelf bijvoorbeeld pas veel later uit de kast gekomen en ben met een vrouw getrouwd geweest. Toen ik aangaf dat mijn homoseksualiteit mij dwarszat, gaf mijn therapeut destijds aan dat het riskant zou zijn om dit met mijn vrouw te bespreken'. Dat is typisch een voorbeeld hoe zorgverleners kunnen denken."


Bert Smit

Systeem- en regressietherapie

Bij 'systeemtherapie' en 'regressietherapie' hadden wij geen beeld. Het zijn namelijk niet echt bekende vormen van therapie. Bert legt uit: "Bij systeemtherapie kijkt de therapeut niet alleen naar jou, maar juist ook naar alle relationele systemen om je heen. Het is een gerespecteerde vorm van therapie en werkt veel effectiever dan gewone therapie. Je kijkt naar vriendschapsrelaties, familie en eventueel je werksituatie, naar iedereen om je heen die belangrijk voor je is. Wat gaat er goed, wat kan er beter? Sommige problemen komen vaker voor dan je in eerste instantie zal denken. Toeval is dan soms geen toeval meer.

Soms heb je last van een probleem maar weet je niet waar het vandaan komt. Regressietherapie helpt dan om te zoeken naar een oorzaak die soms ver in het verleden kan liggen. Je gaat onder begeleiding terug naar het moment van een eerdere (soms traumatische) ervaring. Je herbeleeft deze en heelt de ervaring. Je ontdekt nieuwe aspecten over je eigen situatie en de rol van jezelf en de 'ander(en)' en verkrijgt daarmee nieuwe inzichten die je ook van pas gaan komen bij toekomstige levenservaringen. Regressietherapie is niet altijd nodig of voor iedereen weggelegd, maar er zijn mensen die er écht baat bij hebben, soms al na één of slechts een paar sessies. Dat is fantastisch om mee te maken."

Bert Smit is een van de weinige therapeuten die zich specifiek richt op de LHBT-doelgroep. Wil je meer weten over systeem- of regressietherapie, of wil je in contact komen met Bert Smit? Kijk op www.bertjohansmit.nl.

 

Rate this item
(2 votes)
Last modified on zaterdag, 02 februari 2019 10:58