Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Uitblinkers gezocht voor Joanne Ellenkamp-prijs

Voor een nieuwe prijs op naam van Joanne Ellenkamp worden creatieve en gedurfde ideeën gezocht om acceptatie van LHBTIQA+ te bevorderen bij m.n. jongeren. De prijs zal in het najaar worden uitgereikt als onderdeel van de feestelijkheden rondom 75 jaar COC Rotterdam.

Aanleiding voor de prijs: ILGA plaats no. 13
In mei jl. kwam de jaarlijkse https://rainbow-europe.org van ILGA over ‘LGBTI-rights’ uit. Op die ranglijst is Nederland uit de top 10 gezakt naar nummer 13. In haar reactie roept het COC landelijk op ‘om een sprintje te trekken’ om weer bij de kopgroep van landen te horen.

Voor wie is de prijs?
Om weer op te klimmen in deze ranglijst is een prijs op naam van Joanne Ellenkamp beschikbaar gesteld voor het leukste idee, de meest succesvolle klas of de meest bevlogen vrijwilliger die bijdraagt aan acceptatie van LHBTIQA+ in Rotterdam. Het gaat daarbij om alle vormen van onderwijs: basis, voortgezet maar ook volwasseneneducatie.

Criteria voor de winnaar zijn:
- Creatieve geest
- Oorspronkelijkheid
- Uitblinken
- Impact
- Resultaatgericht

Waaruit bestaat de prijs?
Naast een geldbedrag van € 2.500 zal er ook een kunstwerkje worden uitgereikt. De prijs wordt beschikbaar gesteld door particuliere donaties. De winnaar moet het geldbedrag besteden aan een project, initiatief of instelling in de sfeer van de doelstelling van de Joanne Ellenkamp-prijs.

Wie was Joke / Joanne Ellenkamp?
Tijdens haar leven was Joke Ellenkamp een bekende persoonlijkheid in Rotterdam, zowel in de Rotterdamse politiek als in het maatschappelijke veld. Zij was een aantal jaren lid van de gemeenteraad voor de PvdA. In de jaren ’00 en ’10 was zij directeur bij Pameijer. Daarnaast vervulde zij diverse nevenfuncties waaronder ook het Homoambassadeurschap voor de gemeente Rotterdam. In die functie heeft zij bijzondere aandacht geschonken aan de acceptatie van de regenbooggemeenschap op scholen.

Op 3 januari 2022 overleed Joanne Ellenkamp in Ratum – Winterswijk na een aantal jaren op een eigen wijze omgegaan te zijn met kanker.

Samenstelling jury:
Carolien Nijhuis, vrouw van Joanne Ellenkamp;
Arjan Beune, voorzitter van COC Rotterdam;
Cobi van Beek, bestuurder De Haagse Scholen;
Jeroen Everaert, directeur / grondlegger van de Mothership kunstprojecten;
Kees Vrijdag, jurysecretaris en vm. Homoambassadeur in Rotterdam.

Aanmelden kandidaten
U kunt kandidaten vóór 11 oktober 2022 aanmelden bij de secretaris van de jury via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., bij voorkeur op één A4, met eventueel een link naar gerealiseerde projecten of activiteiten. U mag ook uw eigen activiteit of initiatief aanmelden.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on maandag, 12 september 2022 21:39
Kees Vrijdag

Kees Vrijdag werkte tussen 1982 en 2012 bij KvK Rotterdam op de gebieden: haven, citypromotie, internationale handel en communicatie.
Hij zit in een aantal besturen: Vlaggenparade, Paul Nijgh-penning, Open Rotterdam en Aan Den Slag! En hij is ambassadeur voor Benefits for Kids. Ook is hij betrokken bij Het Gezelschap, Club 25 en 'Mankracht Rotterdam'. Door verbindingen te leggen in Rotterdam wil hij bijdragen aan de rijkdom van diversiteit in de stad.