D66, Leefbaar Rotterdam, VVD, PvdA, GroenLinks, CDA, 50Plus, SP en de Partij voor de Dieren waren aanwezig in de Bibliotheek. Christenunie had zich afgemeld vanwege de zondagsrust, en NIDA verscheen, wegens een ander debat in de stad, pas na afloop in de bibliotheek. Gezamenlijk gingen de politieke partijen met elkaar en met de community in debat over de thema's 'Veiligheid voor Rotterdamse LHBTI-ers', 'Een dwingendere houding van de lokale overheid mbt tot voorlichting op scholen' en 'Soepeler vergunningenbeleid voor het Rotterdamse gay-horeca'.
Met name de stelling over voorlichting zorgde voor de nodige discussie. Jimmy Smet van GroenLinks (zelf leraar) vond een dringende houding meer gepast dan een dwingendehouding. Pascal Lansink-Bastemeijer (VVD) vond juist een dwingender houding nodig, en verwees hiermee naar de verplichting in de wet. Ook de zaal mengde zich in de discussie, zeker toen opgemerkt werd dat het op de lagere school dan weliswaar verplichte kost was, maar op het middelbaar onderwijs niet. Juist die leeftijdsgroep is gebaat bij goede voorlichting, werd geroepen vanuit het publiek.
De raadsleden met elkaar in debat. V.l.n.r.: Nico van Scheijndel (50Plus), Marianne Bernard (PvdD), Co Engberts (PvdA), Jimmy Smet (GroenLinks), presentatrice Caroline van Haften, Nadia Arsieni (D66), Bart-Joost van Rij (Leefbaar Rotterdam), Ramona Cairo (SP), Christine Zandberg (CDA), presentator Edwin Westenberg en Pascal Lansink-Bastemeijer (VVD).
Dat er blijvende aandacht voor veiligheid voor de LHBTI-doelgroep moet zijn, daar was iedereen het wel mee eens. Dat er door het college de afgelopen vier jaar te weinig was gedaan om de veiligheid te garanderen, betwistte Bart-Joost van Rij (Leefbaar Rotterdam). Hij gaf aan dat veiligheid voor LHBT-ers bijna iedere raadsvergadering op de agenda stond en noemde diverse initiatieven die hij zelf had ontplooid. Daarbij konden de LHBTI-organisaties zelf ook nadrukkelijker het voortouw nemen. "Ik heb de organisaties uitgenodigd, maar alleen The Hang-Out 010 trekt regelmatig aan de bel. Dat is te weinig," aldus het Leefbaar-raadslid.
Met betrekking tot stelling 3, een soepeler vergunningenbeleid voor de gay-horeca, verwezen de politici op het podium massaal burgemeester Aboutaleb, die er een streng vergunningenbeleid op na houdt. Ramona Cairo van de SP vond dat jammer, want tegenwoordig begint het uitgaan pas bij 2.00 uur 's nachts. Nadia Arsieni van D66 gaf aan bezig te zijn met ontwikkelen van een proef met flexibele sluitingstijden voor alle horeca in Rotterdam. Vanuit de zaal werd vervolgens geroepen dat het niet alleen om nachthoreca ging. Er moeten ook dagmogelijkheden zijn, juist voor mensen met een kleinere portemonnee.
Nadia Arsieni ondertekent namens D66 het Roze Stembusakkoord 010.
Roze Stembusakkoord 010
Aan het eind van het debat ondertekenden de politici het Roze Stembusakkoord 2018. Dit had nog wel enige voeten in de aarde. COC-voorzitter Eyasu Balcha moest, voorafgaand aan het 'tekenmoment', in de coulissen nog even stevig onderhandelen met de aanwezige politieke partijen. Dit gaf aan dat de aanwezigen het Stembusakkoord wel degelijk heel serieus namen en er ook echt verantwoordelijkheid voor willen gaan nemen. Uiteindelijk staan de handtekeningen onder een mooi 'Roze' Stembusakkoord. Binnenkort meer hierover op deze site.
Het Roze Verkiezingsdebat werd, namens de LHBTI-community van Rotterdam, georganiseerd door COC Rotterdam, Mankracht Rotterdam, Ketelbinkie en GayRotterdam, met dank aan de gemeente Rotterdam en de Centrale Bibliotheek voor de hosting van het event.