Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

festival latino americano rotterdam

Het Festival Latino Americano Rotterdam is in de jaren negentig van de vorige eeuw ontstaan in Lantaren ‘t Venster (destijds de naam van het theater aan de Gouvernestraat). Na jaren in Utrecht te zijn georganiseerd, moest het festival noodgedwongen stoppen. De organisatie van Lantaren Venster pakte de draad dit jaar weer op, met een nieuwe opzet met film én muziek. Het past wonderwel in het huidige theatercomplex. Een extra leuk aspect voor onze doelgroep is dat er ook gay-films worden vertoond. Een muziek- en filmfestival met een ‘gay-randje’ dus. Onze redacteur Teun sprak hierover met Roderik Lentz, filmprogrammeur van Lantaren Venster en één van de initiatiefnemers van het festival. 

Ik was een regelmatig bezoeker van het festival in Utrecht en ben blij verrast met dit nieuwe festival. Een hele klus om dit te doen, lijkt me. Vertel er eens wat over.
Roderik: "We vonden het jammer dat dit festival verloren is gegaan. Het was een initiatief van onze toenmalige filmprogrammeur Leo Hannewijk (nu directeur van Film by the Sea in Vlissingen, red). In die eerste jaren was het een zeer succesvolle combi van film en literatuur. Helaas moest het na enkele jaren stoppen, waarschijnlijk vanwege financiële redenen. Het werd daarna voortgezet door Oficine (the Film Office for Latin American cinema), in het Louis Hartloopercomplex in Utrecht, waar het 17 jaar gedraaid heeft, tot het jammer genoeg ook daar struikelde."

Roderik voor de poster van het festival (foto: Teun Botterweg).

En nu dit nieuwe festival. Ik ben er erg benieuwd naar. Zal het slagen?
Roderik vertelt enthousiast: "Wij hebben het vuurtje nu weer aangewakkerd in overleg met de vorige organisatoren. We krijgen ondersteuning van het Filmfonds en van Rotterdam Festivals. Het wordt gehouden van 17 tot 21 augustus in Lantaren Venster en zal een levendig geheel worden, met film, muziekuitvoeringen én muziek in de foyer, als een cadeautje voor het publiek. Frank Bolder, onze muziekprogrammeur is hier druk mee bezig. Natuurlijk zorgen we voor passende aankleding en gerechten. Ons theatercomplex is zeer geschikt voor deze combinatie. We hebben een Arabisch, een Japans en een Turks festival, en dit nu dus ook! Wij verwachten er veel van, want er zijn veel mensen met Latijns-Amerikaanse achtergrond in Rotterdam en omgeving."

Heeft het festival een speciaal thema?
Roderik: "Ja, het thema is: muziek in de film. Dat is de hoofdlijn in het programma en het thema van de Chileense openingsfilm 'Quilapayún, más allá de la canción'. Maar ook besteden we aandacht aan de Olympische Spelen. Het programma is divers. We konden kiezen uit een zeer ruim aanbod."

Er is de laatste 10-15 jaar in Latijns-Amerika veel positiefs ontstaan voor onze doelgroep; denk maar aan het homohuwelijk in bijvoorbeeld Uruguay en Mexico. Zijn LHBT-films vertegenwoordigd op dit festival?
Roderik: "Zeer zeker. We hebben er niet specifiek naar gezocht, maar een drietal prachtige films vielen zomaar in onze schoot. Er is een Gouden Leeuw-winnaar bij: 'Desde allá' (Venetië 2015; Engelse titel 'From afar'). Een intrigerende, vreemde Venezuelaanse film over een 50-jarige man die in een laboratorium voor gebitsprothesen werkt. Hij neemt tegen betaling jongens mee naar huis en met één van hen krijgt hij een speciale band. Deze film beleeft haar première in Nederland op ons festival; hij komt in september pas in de bioscopen. De Chileens/Argentijnse film 'RaRa'  (onder de regie van Pepa San Martín), is een waar gebeurd verhaal over twee meisjes die bij hun moeder wonen. De moeder is gescheiden en heeft een vriendin. Er is een spanningsveld tussen de vader en de twee vrouwen. De kinderen staan in het middelpunt in dit verhaal. Tenslotte is er voor de gay-doelgroep de Braziliaanse film 'e só há uma' (Engelse titel: 'Don't call me son'). Een jongen van 17 komt erachter dat hij als baby uit het ziekenhuis is gestolen. Zijn moeder moet de gevangenis in en hij komt bij zijn biologische ouders terecht die al die jaren naar hem zochten. De androgyne jongen pikt de rijke nieuwe ouders niet en verdwaalt in een wereld van luxe, feesten, drinken en ruzie met zijn nieuwe ouders, terwijl hij het voorheen goed had met zijn gevangen gezette moeder. De regisseur, Anna Muylaert, komt naar Nederland voor de première, en zal een nagesprek na de film verzorgen."

Desde Allá, een van de drie gay-films op het Festival Latino Americano Rotterdam.

Jullie willen van het festival natuurlijk een groot succes maken. Heb je nog een boodschap aan ons om de mensen te laten denken: hier wil ik heen!?
Roderik: "Zeker! Vijf dagen een feestje met leuke voorstellingen, een gezellige sfeer en lekker eten. Vrijdagavond is er een salsa-avond en zaterdagavond een Latijns-Amerikaans feest, beiden in de foyer. Bovendien zijn de meeste films slechts éénmaal in Nederland te zien. Ze zijn bijna allemaal ondertiteld in het Engels en een enkele film is ondertiteld in het Nederlands. Verder halen we van een aantal films de regisseur binnen, voor inleiding vooraf en discussie achteraf. Bijvoorbeeld bij de Braziliaanse film die ik net noemde, maar ook Pepa San Martín van ‘RaRa’. Op zondag 14 augustus is er een voorvertoning van het festival tijdens de Pleinbioscoop: de salsafilm 'Ciudad Delirio'. Dit is een soort Colombiaanse versie van 'Dirty Dancing'. Kortom, een prachtig, spannend en compleet festival!"

 

 

 

Rate this item
(0 votes)
Last modified on dinsdag, 28 januari 2020 15:08