Gepest worden door zijn wie je bent: helaas speelt dat onderwerp voor veel kinderen in de lgbtqia+-gemeenschap een rol. Erg belangrijk dus, dat er plekken zijn waarin hun authenticiteit gevierd wordt. Dit initiatief vind ik heel tof en zodoende ben ik in gesprek gegaan met Brenda Schaaper, zij heeft die plek middels haar ‘regenboogcamping’ gerealiseerd met als inspiratiebron haar eigen Devin. Lees mee hoe ons gezellige gesprek verliep, dat bij mij de volgende gedachte achter liet: dát had ik ook graag gewild.…
Donna: een regenboogcamping! Hoe zou jij die in je eigen woorden omschrijven?
Brenda: een plek voor paradijsvogels die zich in de huidige maatschappij misschien een beetje gekooid voelen, maar bij ons kunnen uitvliegen en kunnen experimenteren met hun genderidentiteit. Een familiecamping voor gelijkgestemde lhbtqia+-tieners/jongeren en een plek waar ook ouders andere gelijkgestemde ouders kunnen ontmoeten.
Donna: jouw Devin was een inspiratie voor je – op wat voor manier?
Brenda: ik liep met Devin tegen allerlei dingen aan. Mijn kind is van jongs af aan al geen doorsnee kind oftewel een beetje anders. Mijn kind speelde graag met meisjes en vond jongens al gauw te stoer. Op vakantie deden ze (Devin is non-binair en heeft de aanspreekvormen zij/hen/hun) het liefst mee aan de kinderdisco en op de lagere school ging dat allemaal nog wel. Maar op het voortgezet onderwijs werd de groepsdruk groter en werd Devin regelmatig gepest omdat ze lang haar, gelakte nagels hadden en regelmatig op hakken liepen. En Devin heeft echt wel geprobeerd om zich van jongs af aan aan te passen, maar op een dag lukt dit niet meer. Dan wil je niks liever dan jezelf kunnen zijn. Maar dat is soms best lastig. Devin zit op theaterles en ging op theaterkamp en toen ze terug kwamen van kamp zag ik wat een paar dagen met gelijkgestemde kinderen doet met een kind. Mijn kind had veel meer zelfvertrouwen en kon het leven in de soms harde maatschappij weer even aan. En toen wist ik, daar moet ik iets mee doen. Ik moet safe spaces organiseren waar tieners/jongeren gelijkgestemden kunnen ontmoeten zodat ze even helemaal zichzelf kunnen zijn. Daar kan geen psycholoog tegen op. En omdat ik zelf ouder en dus een ervaringsdeskundige ben, heb ik ook de ouders erbij betrokken. Omdat ik weet hoe lekker het is om met ouders te praten die weten waar je tegenaan loopt, die je meteen begrijpen en je steunen.
Donna: wat voor activiteiten zijn er op de regenboogcamping te vinden?
Brenda: dat is heel divers, omdat geen kind hetzelfde is. Niet elk lhbtqia+-kind is zo expressief als het mijne dus we hebben een transvrouw uitgenodigd om te vertellen over haar proces. Zij kan alle vragen beantwoorden die leven bij transkinderen en hun ouders maar haar verhaal zal voor ons allemaal inspirerend zijn omdat ze ook gaat vertellen hoe de buitenwereld erop gereageerd heeft. Daarna geeft ze een workshop theater en haar vriendin een workshop tekenen. Verder leert campingeigenaar Piet je hoe je een echte Robinson wordt. Hoe overleef je in de natuur, hoe maak je vuur en bouw je een hut. Een activiteit die ook leuk is voor broertjes en zusjes die meekomen. Devin geeft een workshop hakken lopen en catwalk lopen en we organiseren direct bij aankomst een diner voor de hele camping. We gaan met z'n allen eten en direct met elkaar kennismaken. Want als je naar zo'n camping komt dan ga je voor verbinding. Zodoende organiseren we ook koffie- en borreluurtjes met de ouders zodat zij elkaar leren kennen en verhalen met elkaar kunnen delen. In de midweek gaan we ook met de ouders wandelen en leren we van mijn eigen coach Josanne onderweg wat praktische handvatten hoe je je in het dagelijks leven staande kan houden als ouder. Verder is er ruimte voor wat spelletjes (ook georganiseerd) en is er vooral ook veel chill gelegenheid. We zullen ook aanschuiven bij de kampvuur plek die naast ons veld ligt. Het zal een kleurrijke camping worden met de uitstraling van een Parade. Moet vooral laagdrempelig zijn. Niets hoeft, bijna alles mag. Het programma kan nog aangevuld worden als we meer geld ophalen vanuit subsidiepotjes of donaties.
Donna: wat vind jij belangrijk om op de regenboogcamping aan te bieden?
Brenda: ik vind het belangrijk dat tieners en jongeren ook kunnen experimenteren met dingen. Dus als ze bijvoorbeeld eigenlijk met een nieuwe naam door het leven willen, dan is dit de plek om te gaan proberen, omdat niemand er gek van op zal kijken. Het zal je zelfvertrouwen geven om de naam ook buiten de camping te gaan gebruiken. Bijvoorbeeld eerst in je eigen familie / onder je eigen vrienden en dan steeds een laagje verder; eigenlijk schuif je in de kleuren van de regenboog een kleurtje/niveau op. En ook voor ouders is het fijn om te zien dat je kind kan experimenteren zonder dat het meteen uitgelachen of gepest wordt. Je hoeft niet op je hoede te zijn en zal zien dat het helemaal oké is. En ook dat geeft vertrouwen. Er is op de camping ook een speeltuin, een pingpong tafel voor bijv. broertjes en zusjes (belangrijk dat zij het ook leuk hebben) en er is genoeg te doen in de omgeving.
Donna: dan even de andere kant… Ik kan me voorstellen dat mensen ook juist denken “Waarom nu weer de community afscheiden van de rest?!” Wat zou jij antwoorden op die critici?
Brenda: dat klopt. Maar het grappige is dat deze vraag alleen gesteld wordt bij een lhbtqia+-camping. Want er zijn ook al theaterkampen, voetbalkampen, ponykampen, diverse hobby clubjes, nudistencampings etc. Dat zijn ook gelijkgestemden die iets met elkaar delen en graag even met elkaar willen zijn omdat het fijn is als je iemand ontmoet die hetzelfde is. Dat geldt voor iedereen. En al deze mensen scheiden we ook niet af, zij zijn nog steeds een onderdeel van de maatschappij. Het gaat erom dat je gelijkgestemden kan ontmoeten. Niks meer, niks minder.
Donna: hoe zit het met praktische zaken: waar vindt het plaats, hoe kunnen jongeren zich aanmelden, leeftijdsgrens etc.?
Brenda: het is niet alleen voor jongeren, laten we daar mee beginnen. We hebben drie doelgroepen voor onze familiecamping: 1. lhbtqia+-kinderen (tieners) en hun gezin, 2. lhbtqia+-jongeren (15-20) kunnen ook alleen komen en 3. lhbtqia+-ouders met kinderen. We starten met een weekend (29-7 t/m 1-8) en een midweek (1-8 t/m 5-8) en als dit vol is gaan we verlengen. Het hele programma, de data en locatie kun je allemaal terug vinden op onze site.
Donna: met wat voor herinneringen/gevoel hoop jij dat jongeren naar huis gaan na de regenboogcamping?
Brenda: met het gevoel dat ze volgend jaar weer willen komen! Dat ze het gevoel hebben helemaal niet anders te zijn. Dat er meer zijn zoals zij en dat ze met heel veel zelfvertrouwen weer naar huis gaan omdat ze hebben kunnen ervaren dat ze even helemaal zichzelf hebben kunnen zijn. En voor ouders ook dat ze zien dat er meer kinderen zijn zoals die van hen. Dat het fijn is om ontspannen op vakantie te kunnen gaan met het hele gezin in een omgeving waar je echt welkom bent. Vooral dat laatste vind ik erg belangrijk. Dat ze zich erg welkom hebben gevoeld en goed zijn zoals ze zijn.