Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

De Column van Vrijdag: Aftellen & afpellen

De Column van Vrijdag: Aftellen & afpellen Jan Sluijter

“Nog vijf nachtjes slapen vanaf nu” en dan is het zo ver: jij mag stemmen voor jouw gemeenteraad. Het doet ertoe, jouw stem, zeker nu. Na twee jaar pandemisch gedoe is er nu een Poetin-pandemonium. Met andere woorden: het democratische stemrecht is geen vanzelfsprekendheid. Wie nu het stemrecht niet benut, verliest wat mij betreft het recht van (mee)spreken in de stad. Je laat het dan over aan andere Rotterdammers. Je vindt het dan blijkbaar best wat anderen beslissen: een zwaktebod voor de komende vier jaar. Je telt dus mee af naar 16 maart. Maar hoe dan verder?

Als we het electorale spektakel eens vergelijken met een ui en we gaan die afpellen. Vaak zit er aan de buitenste schil wat rotte plekjes. Die kun je afpellen en gelijk weggooien. Een partij, waarvan de leider ‘Le Grand Putain’ een ‘geweldige vent’ vindt, kan zo in de GFT-bak. Bij het verder pellen kijken we naar de partijen die het Regenboog Stembusakkoord niet hebben onderschreven. Dat zijn er weliswaar niet zoveel maar het is voor mij een goed selectiecriterium. Een halve eeuw gay zijn mag ik best mee laten wegen bij mijn keuze. Een volgende schil is het bepalen van het thema uit het Regenboogakkoord. Het akkoord kent acht verschillende ‘thema’s’: inclusief beleid, veiligheid, uitgaan & ontmoeten, sport, onderwijs, zorg, kwetsbare groepen en zichtbaarheid.

Dat zijn allemaal zeer gewichtige belangrijke thema’s, maar ik pel dit af tot ik er één overhoud: onderwijs. Daarbij worden in het akkoord in één adem ook de jongeren genoemd. Het komt misschien door die halve eeuw dat ikzelf ‘open & out’ een prachtig leven hebben mogen leiden. Je gunt het iedereen om op diezelfde manier zijn of haar leven in te kunnen richten. Dat begint op de scholen. In het akkoord staan harde afspraken, concrete resultaten, waaronder: “De wethouder spreekt scholen aan op hun wettelijke plicht om voorlichting te geven en schakelt de onderwijsinspectie in zodra er indicaties zijn van LHBTIQA+-discriminatie bij scholengemeenschappen.” Hier wordt het afpellen een kwestie van inschatting en ervaring met de overblijvende partijen: wie is in staat om over een jaar die concrete resultaten te laten zien? Een quick scan van het programma kan daarbij helpen.

Dan kom ik tot de kern van de electorale ui: wie van de kandidaten op de lijst vertrouw ik? Is er iemand die ik misschien ken uit het verleden? Een persoon in het veld die een goede indruk heeft achtergelaten? Ik ben er wel uit, na dit rondje ‘afpellen’; nu nog aftellen…

----------

Redactionele toevoeging: het Regenboogakkoord is door de volgende personen ondertekend: Jet Valk (50PLUS), Precious Sadhoe (BIJ1), René Segers-Hoogendoorn (CDA), Eyasu Balcha (D66), Jimmy Smet (GroenLinks), Ingrid Coenradie (Leefbaar Rotterdam), Mats Bergman-de Zwart (PvdA), Ilse Oldenburg (PvdD), Mel Marcik (Socialisten010), Bert Peterse (SP), Pascal Lansink-Bastemeijer (VVD) en Luuc Dekkers (Volt). Het debat werd geleid door Maikel Coomans.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on zaterdag, 12 maart 2022 19:33
Kees Vrijdag

Kees Vrijdag werkte tussen 1982 en 2012 bij KvK Rotterdam op de gebieden: haven, citypromotie, internationale handel en communicatie.
Hij zit in een aantal besturen: Vlaggenparade, Paul Nijgh-penning, Open Rotterdam en Aan Den Slag! En hij is ambassadeur voor Benefits for Kids. Ook is hij betrokken bij Het Gezelschap, Club 25 en 'Mankracht Rotterdam'. Door verbindingen te leggen in Rotterdam wil hij bijdragen aan de rijkdom van diversiteit in de stad.