Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Rotterdamse gay-ondernemer start crowdfundingsactie

Wat doe je in de huidige tijd als je als horeca-ondernemer ontploft van ideeën, maar geen enkele bank aan je zijde vindt om ze financieel te ondersteunen? Juist. Je wordt creatief en vindingrijk, zo moet Patrick Nijenhuis, eigenaar van Bar de Regenboog en De Unie gedacht hebben. Hij startte een crowdfundingsactie en bracht binnen korte tijd een groot geldbedrag bij elkaar. GayRotterdam was benieuwd naar de achtergronden en het doel van deze actie, en zocht hem op.

Om gelijk maar in huis te vallen: waar is deze actie voor bedoeld?
Patrick: “Ik wil verder! Ik barst van de ideeën en wil ze uitvoeren. De benedenzaal van de Unie heeft een facelift nodig, we gaan nieuwe dingen doen met de Regenboog en ik heb plannen voor een nieuwe, derde zaak. Daarnaast moet ik eerlijk zijn: ik heb vanuit het verleden wat financiële plooien recht te trekken vanuit mijn privesituatie. Ik ben zowel op zakelijk als privégebied gescheiden van mijn ex-partner, en dat heeft de nodige financiële consequenties gehad. Ik ben ervoor gaan zitten en kwam op het idee een crowdfundingsactie op te starten om twee ton bij elkaar te krijgen, waarmee ik alles kan realiseren.” 

Hoe werkt dat, zo’n crowdfundingsactie?
Patrick: “Je moet een goed doordacht plan hebben, én een realistisch bedrag in je hoofd hebben. Via het platform www.kapitaalopmaat.nl beoordelen onafhankelijke financiële professionals jouw plan, en geven ze je een investeringsrisico-ranking. In mijn geval was dat B+, wat aangeeft dat men redelijk positief is als het gaat om het risico in investeren in mijn plannen. Thuis achter de PC kunnen mensen - desgewenst anoniem - vervolgens zelf bepalen of ze willen investeren en zo ja, hoeveel (mininumbedrag in deze actie is €100,-, red). Als je het beoogde bedrag binnen de bepaalde tijd binnen hebt, kan je door. Zo niet, dan krijgt iedereen zijn geld terug.”

Hoe wordt er vanuit de doelgroep op gereageerd?
Patrick: “Heel wisselend, en dat snap ik ook wel. De negatieve geluiden die ik hoor gaan er over dat ik alles maar open gooi en iedereen precies kan zien hoe ik er financieel voorsta. Maar dat maakt me niets uit. Ik ben ondernemer en heb niets te verbergen. Maar het merendeel is positief. De actie heeft in korte tijd al veel opgeleverd, en persoonlijk krijg ik ook ontzettend veel positieve en lieve reacties. Dat geeft vertrouwen, natuurlijk!”

Hoever ben je dan inmiddels?
Patrick: “Ik ben nu een aantal weken bezig en ruim 170 investeerders hebben al over de €150.000,- ingelegd. In totaal moet ik €220.000,- bij elkaar zien te brengen, dus ik zit bijna op de 70%. Ik moet nog wel een eindsprintje houden, maar heb er alle vertrouwen in dat het goed komt.”


Patrick met Karin Bloemen, regelmatig te gast in De Unie en op de Regenboogboot in Amsterdam.

Tot slot: als mensen investeren in dit project, wat houden ze er aan over (behalve dat ze natuurlijk een lekker drankje van je krijgen, als ze in één van je zaken zijn)?
Patrick:  “Hahaha, nou ten eerste moeten ze het doen omdat ze het gaylife in Rotterdam een warm hart toedragen. Met de verbouwing van De Unie en het verder ontwikkelen van De Regenboog zetten we toch weer wat stapjes. En met een mogelijk nieuwe gay-zaak er bij in de stad wordt het gaylife alleen maar groter én diverser. En dat willen we toch allemaal? Maar je doet het vooral voor jezelf. Op zo’n crowdfundingsactie zit een rente van 7,5%. Een rente die je bij banken allang niet meer krijgt. Dus heb je vertrouwen in mij en mijn plannen, dan word je er zelf alleen maar beter van. En ja, dat drankje staat natuurlijk voor ze klaar. Maar dat weten ze zelf ook wel.”

Wil jij Patrick ook helpen bij deze actie? Kijk hier wat het allemaal inhoudt en hoe het werkt.

 

Rate this item
(0 votes)
Last modified on vrijdag, 01 februari 2019 18:46
Dagmar Boer

Dagmar is lid van de Raad van Toezicht voor Stichting GayRotterdam. Met haar voorliefde voor inclusiviteit en alles wat digitaal is, zet zij zich graag in voor het streven dat de Rotterdamse LGBTTQQIAAP'er online zichtbaar is. Ook kun je haar op de site tegenkomen als vertaler voor de Engelstalige versie van de site.

In haar dagelijkse leven werkt Dagmar als security architect voor de Rijksoverheid en blogt zij regelmatig op haar eigen site: www.40percentpapermache.com.