Pride beleven in Amsterdam
“Zichtbaarheid van de seksuele- en genderdiversiteit is erg belangrijk voor de emancipatie van onze community”, zegt directeur Lucien Spee van Pride Amsterdam. “We kunnen het ons daarom niet veroorloven om een jaar over te slaan. Aandacht blijven vragen voor onze boodschap is essentieel, en constant werken aan de acceptatie van de LHBT+ gemeenschap. Tegelijkertijd willen we onze community ook iets bieden tijdens de Pride-periode. Zowel online als offline zijn we één en ander aan het organiseren.”
De bekende, grote events ontbreken dus in Amsterdam deze week. Geen Canal Pride, Milkshake en andere grote (straat)feesten. Toch is er genoeg te doen om een dagje Pride in Amsterdam te beleven. In plaats van de Pride Walk is er de ‘FIND ALL FLAGS TOUR’, die je zelfstandig kunt lopen. Vanaf het Homonument bij de Westerkerk, loop je 5 kilometer langs plekken mnet een bijzondere betekenis voor de LHBTQ+ Community. Deze route is voor € 5,- te koop bij Pinkpoint op de Westermarkt (inclusief plattegrond en speciaal speldje).
Er zijn ook verschillende tentoonstellingen en theatervoorstellingen in Amsterdam. Zo is bij GO Gallery “HEROES a Tribute to David Bowie," waar 35 kunstenaars werk laten zien dat is geïnspireerd op David Bowie. Andere tentoonstellingen zijn "My Own Gender" in de Openbare Bibliotheek Amsterdam en Cassandro the Exotico, bij Kriterion.
Demonstratie op 1 augustus en de Regenboog vlagt de hele week
Op 1 augustus zal er op de Dam gedemonstreerd worden onder begeleiding van sprekers en verschillende optredens. De Pride organisatie wil dat de regering meer doet tegen anti-LHBTQ+-geweld. Pride Amsterdam heeft genoeg van alle fysieke en verbale aanvallen waar de community de afgelopen periode mee te maken heeft gehad.
Foto: Frits Huffnagel
Daarom roepen zij ook iedereen op om in de Pride Week de Regenboogvlag buiten te hangen.
Kijk voor het (on)volledige programma op de website van Pride Amsterdam.
Thuis Pride meebeleven
Dat veel zaken tegenwoordig thuis en online gebeuren, weten we nu wel. Ook voor de (Amsterdamse) Pride Week geldt dat. Deze week is via lokale omroep Salto, OUTtv en de Pride website 24 uur per dag Pride TV te volgen. Daar vind je een breed aanbod van programma’s en films. Elke ‘commissie’ die binnen de Pride actief is heeft gedurende week een eigen programering. Denk bijvoorbeeld aan de Youth Pride, Trans Pride en Woman & Pride. Deze programma’s zijn te vinden op de websites van Pride TV en Outtv.
Pride themaweek op TV
Ook door de publieke omroep wordt bijvoorbeeld door KRO/NCRV en AvroTros ter gelegenheid van deze Pride week veel aandacht besteedt aan specifieke LHBTQ+ gerelateerde films, speciaal gemaakte programma’s en documentaires. Hierbij een paar uitgelicht:
Foto: Jan van Breda
Mans Genoeg (27 juli, terugkijken via NPO Start)
Naar aanleiding van de dood van de 30-jarige Saïd Zankoua. en n.a.v. de vele recente incidenten van homohaat en geweld op straat, zendt KRO-NCRV de documentaire Mans Genoeg uit. Saïd probeerde zijn leven met, en liefde voor, zijn Marokkaans Islamitische familie, te combineren met zijn leven in de bruisende gay-scene waar hij een bekend gezicht was. Dat bleek voor hem een te zware last om te dragen.
Saïd Zankoua werd al op jonge leeftijd verstoten, in elkaar geslagen, vernederd en verguisd. Zelfs zo erg dat de politie hem adviseerde zijn moeder in Kanaleneiland in Utrecht niet meer op te zoeken omdat zij dan zijn veiligheid niet konden garanderen.
Aan de hand van zijn leven, met zijn vriendenkring en overige betrokken sprekers, gaat Jan Kooijman op zoek naar de oorzaken en mogelijke oplossingen van dit geweld. Hij spreekt met homo’s uit de stad en van het platteland, met religieuze en niet religieuze achtergrond, met de oude en nieuwe generatie. Wat is anno 2020 de stand van zaken? Kijk terug op NPO Start
Nu we er toch zijn
Elke dag wordt een gemeente bezocht en zoeken de presentatoren niet alleen een plek om te slapen en iets te eten, maar onderwerpen ze inwoners ook aan testen. Zijn ze bereid om een regenboogvlag op te hangen of met regenboogstrepen op hun wang over straat te gaan. De presentatoren Jurre, Rob, Ellie, Loiza en Shary-An ontmoeten mensen uit de LGBTQ+ community die hun ervaringen en verhalen delen. De presentatoren bepalen of de burgemeester aan het einde van het verblijf een zwarte, zilveren of gouden vaandel krijgt overhandigd.
Ook niet te missen zijn "Homopesten", "Out", "Het zaad en de 11 eitjes". Kijk voor het volledige aanbod op de website van KRO NCRV.
Terugblik 25 jaar Pride
De afgelopen jaren zond AvroTros de Canal Pride van Amsterdam uit. Nu deze is afgelast kijkt AvroTros in een speciaal programma uitgebreid terug op de Amsterdam Pride door de jaren heen. Ellie Lust en Rik van de Westelaken nemen de kijker op NPO 3 mee langs de meest bijzondere Pride-boten door de jaren heen en laten mensen aan het woord die zelf ooit op een boot hebben gestaan. Daarnaast krijgt Ellie een bijzondere tutorial van Nikkie de Jager (NikkieTutorials) en wordt Rik getransformeerd door dragqueen Lady Galore.
Pride Talk op Youtube
Deze week wordt iedere werkdag om 16.00 uur op het YouTube-kanaal van AvroTros een nieuwe video online gezet van het tweede seizoen van Pride Talk. In deze We are family-reeks vertellen bekende lhbti-ers met (gekozen) familieleden over hun identiteit, coming-out en acceptatie. Onder anderen Jeangu Macrooy, Jurre Geluk, Nikkie de Jager en Splinter Chabot komen aan het woord.
Kijk op de website van AvroTros voor alle programma's.
Spotify Podcasts en Afspeellijsten
Spotify heeft elk jaar - en doorlopend - zowel podcasts en afspeellijsten die specifiek zijn gericht op LHBTQ+ personen en thema's. De afspeellijsten bevatten met name muziek die ieder hun eigen bereik hebben binnen de community, en vaak ook afkomstig is van LHBTQ-artiesten. Probeer hier ook eens een genre dat je nog niet goed kent!
De podcasts zijn zowel vaak leerzaam en opiniërend, en er zijn ook programma’s te beluisteren van LHBTQ+ makers. Een goed startpunt ook om je huiswerk binnen de verschillende LHBTQ+ thema's te beginnen.
Check de podcasts en afspeellijsten op Spotify.
Full Spectrum - Sonos Radio
Uit onverwachte hoek is Sonos - van de kekke luidsprekers – gestart met een eigen LHBTQ+ radio zender, Full Spectrum, op het eerder dit jaar gestarte radio platform binnen Sonos. Dus heb jij Sonos in huis dan kun je elke minuut van de dag luisteren naar muziek, programma’s door, van en voor de LHBTQ+ community. Het initiatief is afkomstig van de medewerkers van Sonos zelf die de zender en de programma's samenstellen en een aantal bekende (Amerikaanse) artiesten zoals Brandy Carlile en Rita Houston die bekende LHBTQ+ personen interviewt. De Sonos medewerkers vertellen ook hun eigen verhaal en lichten hun keuze voor de muziek toe. Daarnaast biedt Sonos ondersteuning aan lokale organisaties die zichzelf beter willen organiseren. De muziekkeuze is breder dan de gemiddelde 'gay-disco-afspeellijst' en daarmee vaak verrassend. Klein minpunt: je hebt wel Sonos apparatuur voor nodig om er naar te kunnen luisteren.
Meer informatie vind je op de Sonos blog over Full Spectrum
Été '85 - François Ozon
Somewhere over de Rainbow – de lhbtq+ film summer in LantarenVenster
Niet thuis maar in het filmtheater is ook deze zomer gewoon weer het LHBTQ+ filmfestival, rekening houdend met de maatregelen mbt COVID-19. Gedurende 5 weken worden elke week op de dinsdag-, zaterdag- en zondagavond, tenminste week 3 films vertoond. Lees meer hierover in het eerder geplaatste artikel.