Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Fabian, Julia, Andrea en Vlada blazen nieuw leven in Erasmus Pride

Elke maand ga ik op bezoek bij bijzondere LGBTQ+ Rotterdammers om deze te leren kennen en te portretteren om zo deze verhalen te verzamelen en te delen. Ditmaal maak ik kennis met een groep studenten die zich inzetten voor het LGBTQ platform van de Erasmus Universiteit: Erasmus Pride. 


Toen Fabian Lips afgelopen jaar de nieuwe voorzitter werd van Erasmus Pride zag hij veel potentie. Erasmus Pride is in 2008 opgericht en is hét LGBTQ platform van de Erasmus Universiteit. Echter gebeurde er niet veel meer dan een borrel om de twee weken. Fabians ervaring met verschillende verengingen heeft hem laten zien dat je met een goede organisatie grootse dingen van de grond kan krijgen. Hij wou dit inzetten om iets bij te dragen aan de LGBTQ gemeenschap en deed dit door nieuw leven te blazen in Erasmus Pride.

Fabian zet zich samen met zijn bestuur, bestaande uit Julia Werkhoven, Andrea Blattler en Vlada Voskobiinyk, in voor een inclusievere Erasmus Universiteit. Dit doen ze door aan de bel te trekken wanneer dingen niet in de haak of inclusief genoeg zijn. Zo zijn de voorbeelden in lesmateriaal vaak heteronormatief, met meestal westelijke namen én in een traditioneel rolverdeling. Ook willen ze dat de universiteit safe spaces en gender neutrale toiletten creëert en kijken ze met een scherp oog naar inclusiviteit van de door de universiteit gefinancierde evenementen. Verder zijn ze een vraagbalk voor studenten en delen ze informatie. Bijvoorbeeld over LGBTQ gerelateerde wetgeving en gender reassignment ingrepen. Dit alles naast hun vaste borrels die twee keer per maand plaatsvinden.

Julia onderstreept het belang van hun organisatie voor haar medestudenten. Ze geeft aan dat het voor iedereen belangrijk is om een plek te hebben waar je je thuis voelt, zeker omdat de Erasmus Universiteit een internationale plek is. Andrea is het met haar mee eens en voegt toe dat het juist in deze levensfase als student, wanneer ze misschien voor het eerst elders dan bij ouders wonen, het fijn is dat er een plek is waar ze gezien mogen worden en waar ze welkom zijn. 

Op mijn vraag wat inclusiviteit voor hun betekent, antwoordt Vlada dat voor hun intersectionaliteit erg belangrijk is.

"Inclusiviteit is niet werkelijk inclusief is als er geen plek wordt gemaakt voor gemarginaliseerde gemeenschappen’. Fabian: ‘Wat ons als LGBTQ’ers bindt, is juist onze diversiteit en dat maakt waarom communicatie met mensen met een andere ervaring zo belangrijk is.’

Rate this item
(1 Vote)
Last modified on vrijdag, 28 februari 2020 12:36