Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Tattooshop winnaar van de Rotterdam Pride etalage-actie

By Alex van Hulst vrijdag 01 feb 2019 6537

Op de Oppert, midden in één van de meest hippe uitgaansbuurten van Rotterdam, vind je The Office Electric Tattooing Shop, hét mekka voor liefhebbers van tattoo’s. Met hun speciaal voor de Pride ingerichte etalage wonnen ze de eerste prijs van de Rotterdam Pride etalage-actie van eind september. Reden genoeg voor GayRotterdam om er eens binnen te lopen. 

Een tattoo-shop verwacht je eigenlijk op de Oude of Nieuwe Binnenweg of op de Zwart-Janstraat. Op de begane grond van de relatief nieuwe Hofdame op de Oppert vormt de shop misschien een ietwat vreemd beeld, maar binnen ademt het echter één en al tattoo’s uit. Eigenaar Maik Gnass heet ons direct welkom, en laat ons de enorme fles roze champagne zien, die mensen van de Pride eerder achter lieten.

Gefeliciteerd. Jullie etalage zag er prachtig kleurrijk uit. Waarom hebben jullie mee gedaan met deze actie?
Maik: “Veel van onze klanten komen uit de doelgroep. Toen de Pride er aan kwam, kwamen we op het idee om een gay-special te doen, zoals we bijvoorbeeld ook doen met Halloween. Bij zo’n actie kunnen liefhebbers dan voor een leuk prijsje kiezen uit speciale ontwerpen die we maken, of als mensen zelf ideeën hebben, kunnen we dat natuurlijk ook uitvoeren. We hebben een DJ en een lipsyncpodium in de shop neergezet, en hadden een fantastische sfeer binnen.” 

Van binnen straalt de shop één en al tattoo's uit:

Hoe is de actie verder verlopen?
Maik: “Er was veel animo voor de actie, zeker online is het goed ontvangen. Uiteindelijk hebben we behoorlijk wat tattoo’s kunnen zetten, maar achteraf hadden we de actie beter niet op dé zaterdag van de Pride (24 september, red.) kunnen doen. Er was toen zoveel keuze aan programma-onderdelen. Voor volgend jaar doen we zeker weer een actie, maar gaan we een ander moment kiezen. We vonden het ontzettend leuk om te doen, en ook de belangstelling uit de scene was behoorlijk groot.”

Hoe ziet een speciale Rotterdam Pride-tattoo er uit?
Maik (lacht): “Dat was nog best lastig. Normaal hebben we totaal geen moeite om snel met goeie ideeën te komen, maar voor deze actie moesten we toch even goed nadenken. We besloten om het los te koppelen van de Pride-gedachte, en te kiezen voor échte gay-tattoo’s. Ik heb een speciale Freddy Mercury-mét stopzuiger (uit het bekende Queen-nummer ‘I want to break free’, red.) ontworpen. Voor zover ik weet is deze nog nooit eerder gedaan door andere tattoo-shops. Ook hebben we de koppies van Village People en de bus van ‘Priscilla, Queen of the Desert’ op onze lijst van ontwerpen gezet, en – wat moderner – RuPaul. We zoeken voor tattoo’s altijd naar herkenbare, een beetje cliché-matige beelden. Voor mensen uit de LHBT-doelgroep hebben we het misschien nog iets meer over de top gemaakt dan bij de hetero’s. Overigens blijven deze ontwerpen beschikbaar, voor mensen die alsnog een gay-tattoo willen.”

Een aantal van de speciaal voor de Rotterdam Pride ontwopen tattoo's:

Wat voor tattoo-design zijn erg in trek vandaag de dag?
Maik: “Toch wel heel gevarieerd, denk ik. De meeste vraag is er volgens mij naar vrouwen- en mannenhoofden. Ik heb zelf uiteraard wel een voorkeur voor wat ik ontwerp, maar in principe hebben we een heel brede lijn. Ik hou zelf van oldschool-tattoo’s. Anderen binnen mijn team zijn weer van een wat modernere lijn. Naast de illustratieve tattoo’s zet ik ook grafische en geometrische tattoo’s. Al met al denk ik dat we hier wel een eigen stijl hebben.” 

En zijn er ook tattoo’s die je niet zet?

Maik: “Natuurlijk. Haat-tattoo’s of racistische uitingen weigeren we direct. Tattoo’s die technisch niet werken, of waarvan we denken dat het na twee jaar lelijk wordt, doen we ook niet. Kleuren kunnen dichtlopen of vervagen. Ik wil gewoon niet iemand naar huis sturen met een tattoo van €300,-  waar hij of zij uiteindelijk niet tevreden mee is. Iemand moet er blij mee zijn en er minimaal 15 jaar blij mee blijven.”

Hoe gaat het precies in z’n werk het zetten van een tattoo?
Maik: “Wij hopen altijd dat mensen die hier binnen stappen al een – soort van – idee hebben, of voorbeelden van tattoo’s die ze mooi vinden, bij zich hebben. Aan de hand van die informatie maken wij een ontwerp. In de afgelopen vijf jaar is het nog maar één keer voorgekomen dat een ontwerp is afgekeurd, dus volgens mij voelen we wel aardig aan wat de klant wil. Daarna gaan we direct aan de slag. We zorgen dat de huid goed steriel is en maken een outlinetekening, die op je huid ‘gestencild’ wordt. Na de lijnen brengen we de kleuren aan, soms in meerdere sessies om ze echt mooi te krijgen. Een totale tattoosessie duurt – afhankelijk van het ontwerp – tussen de vijftien minuten en drie uur. Daarna heeft de klant er vaak ook echt wel genoeg van. Denk overigens niet dat je na het zetten van een tattoo er direct mee kan pronken. De tattoo is in principe een soort van schaafwond, die je goed moet afdekken. Na ongeveer een week is ie goed te vertonen.”

Maik (r) met zijn team, streng op het beoordelen van de designs.

Kan iedereen tattoeerder worden?
Maik: “Dat denk ik niet. Er is niet specifiek een opleiding voor. Daardoor krijg je vaak een ouderwetse meester-leerling situatie, bij mensen die net beginnen. Meekijken, tekenen, proberen op zichtzelf, proberen op vrienden. En als de leerling-tattoëerder zover is, kan hij of zij echt meelopen. We krijgen regelmatig verzoeken van mensen die hier graag willen werken. Maar ik ben erg veeleisend. Je moet echt talent hebben, kwaliteit kunnen leveren en een drive hebben. En ja, natuurlijk zelf óók mooie tattoo’s hebben!”

Rate this item
(0 votes)
Last modified on vrijdag, 01 februari 2019 19:24