Het boek beschrijft het leven van een puberjongen op Zuid, die het toen nog grotendeels ondergrondse homoleven van Rotterdam ontdekt en er gaandeweg zelf een grote rol in is gaan spelen. Auteur Piet Gamelkoorn kijkt regelmatig kritisch terug op zijn persoonlijke keuzes en relaties, zowel in zaken als in de liefde. Die relativerende instelling, die eerlijkheid in combinatie met zijn vertrouwelijke toon, maakt dit tot een aantrekkelijk boek.
OVER DE UITGEVER
Het is het eerste boek dat door de nieuwe Rotterdamse erfgoedorganisatie Impulsando wordt uitgegeven. Impulsando beschrijft, visualiseert en deelt geschiedenissen van gewone Nederlanders. Vaak speelt de stad Rotterdam daar een rol in. Als plek van waaruit men vertrok, geboren werd of op latere leeftijd terecht kwam. Impulsando is Spaans voor aandrijfas. Een vliegwielfunctie als metafoor waar wij als innovatieve erfgoedorganisatie voor willen staan. We maken die verhalen toegankelijk middels boeken en online tentoonstellingen.
KOPEN
Vanaf zondag 27 maart 16.00 uur is het boek te koop bij boekhandel Donner (Rotterdam afdeling, begane grond, ingang Binnenwegplein). Die middag kan je het boek gelijk laten signeren door de auteur in het Theater van Donner op de 2e etage. Wees er snel bij. Het boek heeft een beperkte oplage en kost € 19,50. Je kunt het boek nu ook al bestellen op pietgamelkoorn.nl en het vanaf maandag 28 maart in Gaytoys aan de Keerweer 10 (tussen Binnenwegplein en Westblaak) ophalen of gratis laten toesturen.
AFTER PARTY
Vanaf 18.00 uur is er een afterparty in CLSNGL – Food & Drinks op Coolsingel 245. Reserveren niet mogelijk.
__________________________________________________________________________
Pietje, een Rotterdamse jongen
Piet Gamelkoorn vertelt ontspannen over 77 jaar van zijn leven. Op een vertrouwelijke manier, alsof hij naast je aan de bar zit, rustig over dat leven te vertellen. En aan de bar heeft Piet veel gezeten. Eerst als klant in de homohoreca, later als bedrijfsleider, of als (mede)eigenaar in diezelfde horeca.
‘Pietje’ werd geboren in de hongerwinter van 1944, in de wijk Bloemhof in Rotterdam Zuid. Hij beschrijft in de eerste hoofdstukken een betrekkelijk gelukkige jeugd. Zijn verhaal illustreert de wederopbouwperiode van Rotterdam en het naoorlogse leven op Zuid. Na de Ambachtsschool wordt Piet Gamelkoorn timmerman op een scheepswerf, bezorgt huis aan huis de communistische krant De Waarheid, neemt les op de dansschool van Cleton op Zuid en ontdekt, logerend bij zijn getrouwde zus in Amsterdam, de anonieme seks van de pisbakken. In Rotterdam wordt de Cosmobar, de oudste gay bar van Rotterdam, voor hem een ankerpunt.
Piet gaat in dienst en beleeft aan boord van het marineschip De Zeven Provinciën ‘een geweldige tijd’. Daarna werkt hij in Rotterdam bij de Douane en ook daar beleeft hij ‘mooie jaren’. Ondertussen is het homo-uitgaansleven voor hem een groot feest. Na een sauna te hebben gestart, wordt hij actief in de homohoreca. Niet alleen in Rotterdam overigens, want ook de disco Gay Life in Amsterdam en een hotel in Thailand komen langs. Maar Piet Gamelkoorn staat toch vooral bekend als het gezicht van het vroegere Gay Palace in Rotterdam en van het nachtcafé Keerweer in de gelijknamige straat. Tegenwoordig is hij nog eigenaar van de winkel Gaytoys in die straat.
Vanaf 1978 tot nu toe, is Piet Gamelkoorn ondernemer in de Rotterdamse homowereld. Maar hij is niet alleen een op winst gerichte ondernemer, hij ondersteunde met vrijwilligerswerk en donaties ook de ideële homowereld. Daarvoor kreeg hij van de gemeente de Erasmusspeld.
Het boek Pietje, een Rotterdamse jongen beschrijft zonder grote emoties, zelfs zijn uit-de-kast-komen wordt niet als een groot drama gepresenteerd, het leven van een puberjongen op Zuid, die het toen nog grotendeels ondergrondse homoleven van Rotterdam ontdekt en er gaandeweg zelf een grote rol in is gaan spelen. Piet Gamelkoorn schrikt er niet voor terug om ook de rivaliteit in de horecawereld te beschrijven. En hij kijkt regelmatig kritisch terug op zijn persoonlijke keuzes en relaties, zowel in zaken als in de liefde. Die relativerende instelling, die eerlijkheid in combinatie met zijn vertrouwelijke toon, maakt dit tot een aantrekkelijk boek.
De foto’s in het boek laten de ruim 75 jaar zien, waarin Piet opgroeit en ouder wordt. Van de Dahliastraat op Zuid, de buren en de duiventil in de achtertuin, feestjes thuis en in zaaltjes, verkleedpartijen, schoolfoto’s, foto’s van op z’n werk, familie, vrienden, buren, collega’s, artiesten, medewerkers en bezoekers.