December 22, 2024

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

    De Column van Vrijdag op Maandag

    Still uit de film El Houb Still uit de film El Houb

    Held Fahd
    "De waarheid is niet altijd het beste", zegt de moeder van Karim in de film ‘El Houb’. Maar wat als je niet wilt. Kunt leven met leugens, hele en halve waarheden? Dan wordt het tijd voor iedereen om de waarheid onder ogen te zien. En Fahd Larhzaoui meet die waarheid voor alle betrokkenen in zijn omgeving breed uit. Hij imponeert door de heerlijkheden van het 'gay nightlife', vergezeld van zijn imposante fysieke verschijning, te combineren met de kwetsbaarheid van een kind in Tweespaltland. En dat alles in een Rotterdams decor, met beelden van zowel de grootsteedse ‘city-by-night’ als van de architectonische buurtdiamant Justus van Effenblok. Allemaal ‘candies for the eyes’.

    ‘Schijn’ en ‘Shirt uit’
    Eerder zag ik Fahd Larhzaoui in deze twee theaterproducties. Beide gingen over hetzelfde onderwerp. In het theater wordt het nog indringender, omdat je er met je neus bovenop zit en ook de damp van de danceclub voelt. En ook de aantrekkelijke zindering die dat met zich meebrengt. In de film voel je die onomkeerbare zuigkracht ook: je kunt de schaduwfiguur achter het verlichte matglas aan het eind van de gang niet weerstaan. Ook op het toneel kwam het heel overtuigend over. Daaruit blijkt het vakmanschap van acteur Lahrzaoui.

    Rol-model
    Met drie artistieke topprestaties op rij is Fahd voor mij een held die voor zijn naaste omgeving een ongemakkelijke boodschap uitdraagt. En dat dan ook nog als een materieel geslaagde man. De bizar dure cabrio waarin hij in de film door Rotterdam rijdt bewijst: ik heb het gemaakt. Blijft voor mij een persoonlijke noot: het Swiebertje-effect. Als ik het niet vandaag tegenkwam in een NRC-artikel over Sean Connery, die het na vijf James Bondfilms wel mooi vond geweest als ‘007’, zou ik het in het geval van Fahd Larhzaoui niet durven zeggen. Maar tijdens een nazit in Theater Rotterdam kwam de vraag ook naar voren: welke rol uit het klassieke repertoire zou hij ambiëren? En hoe zou dat zijn, de jonge hunk Nick uit ‘Who’s afraid of Virginia Woolf?' of een andere, grotere rol. Ik blijf benieuwd.

    El Houb = De liefde
    “Een gesprek is tegen­woordig geen dialoog, maar twee mono­logen”, aldus de bedenker en maker van de film Shariff Nasr. Bij het verlaten van de zaal zei een bevriende medebezoeker tegen mij: "Wat jammer dat juist mensen uit de doelgroep deze film niet zullen zien." Daarom zouden we allemaal moeten gaan kijken, samen met iemand uit een gemeenschap waarin over dit soort onderwerpen minder gemakkelijk wordt gepraat. Om na afloop met elkaar in gesprek te gaan over welke waarheid nu het beste is.

    De film El Houb is in Rotterdam te zien in Pathé en Lantaren/Venster. Donderdag 3 november is Shariff Nasr te gast voor een Q&A na de vertoning van 19:00 uur in Lantaren/Venster. Ook is Shariff op 15 november special guest tijdens de tweede editie van Rotterdams Open Doek!

    Rate this item
    (0 votes)
    Last modified on Monday, 31 October 2022 23:18
    Kees Vrijdag

    Kees Vrijdag werkte tussen 1982 en 2012 bij KvK Rotterdam op de gebieden: haven, citypromotie, internationale handel en communicatie.
    Hij zit in een aantal besturen: Vlaggenparade, Paul Nijgh-penning, Open Rotterdam en Aan Den Slag! En hij is ambassadeur voor Benefits for Kids. Ook is hij betrokken bij Het Gezelschap, Club 25 en 'Mankracht Rotterdam'. Door verbindingen te leggen in Rotterdam wil hij bijdragen aan de rijkdom van diversiteit in de stad.

    © 2016 - 2022 Stichting GayRotterdam